Vrijeme je ambrozije, pozivamo igračice i igrače na solidarnost pri uklanjanju ove alergene biljke

19.08.2019

Golferice i golferi, sunčani dani u ovo doba godine izvrstan su razlog da posjetite golf teren i uživate u omiljenoj rekreaciji, ali na umu valja imati i da je razdoblje pred kraj ljeta te početkom jeseni – razdoblje cvata ambrozije, biljke na koju su brojni ljudi alergični.

Riverside Zagreb svoje golf terene redovito održava i čisti kako bi igrače uvijek dočekali u što boljem stanju, spremni za vrhunsku igru. Ipak, unatoč svim našim naporima, ambroziju je teško u potpunosti iskorijeniti pa Klub apelira na članove i sve igrače da pripaze na ovu alergenu biljku.  

Ako primijetite ambroziju na terenu, molimo vas da o tome obavijestite Klub, ali i solidarno pomognete suigračima i drugim korisnicima terena tako što ćete biljku iščupati zajedno s korijenom. Naime, ambroziju je potrebno uklanjati zajedno s korijenom jer se na taj način sprječava daljnje širenje većih količina peluda, a upravo je on ‘krivac’ za alergijske reakcije.

Ako ste, pak, i sami alergični, onda je najbolje obavijestiti Klub o lokaciji gdje ste uočili ambroziju te se pridržavati postupaka koji bi smanjili ili spriječili alergijsku reakciju. Kako biste se uspješno ‘borili’ s alergijom najbolje je konzultirati se s osobnim liječnikom ili specijalistom, a za osobnu zaštitu preporučeno je izbjegavanje kontakta s alergenom, nošenje maske, svakodnevno pranje kose i cjelokupne odjeće kako bi se očistili od peludi.

Kako prepoznati ambroziju?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo o ambroziji piše da je riječ o jednogodišnjoj biljci koja doseže visinu i do 1,5 metra. Sadržava do 200 cvjetova, oprašuje se vjetrom i proizvodi čak i do osam milijuna izrazito alergenih peludnih zrnaca. U našim krajevima ambrozija niče u proljeće, sredinom travnja, a cvatnja započinje početkom srpnja i traje sve do početka prvog jesenskog mraza.

Ambroziju možemo prepoznati po tupo četverouglastoj razgranatoj stabljici obrasloj dlačicama i jajolikim dlakavim listovima dugima od 4 do 10 centimetara, razdijeljenima poput pera. Stabljika ambrozije je, pak, žućkasto-zelenkaste boje i nije jako tvrda. Listovi ambrozije su jače perasto zarezani, a naličje im je rjeđe obraslo dlačicama, pa nemaju tako intenzivnu sivu boju.

Stoga, drage naše igračice i igrači, pozivamo vas još jednom na solidarnost u uklanjanju ambrozije, ali i na toleranciju prema suigračima koji zbog alergije budu primorani malo ‘usporiti’ igru.

Peludnu prognozu možete provjeriti OVDJE.