Martina Čanaki za Story.hr o golfu: Zavodljivo jednostavan i beskrajno kompliciran

29.07.2019

S vrlo dobrim povodom koji je promovirao golf u javnosti, Story.hr napravio je intervju s našom nagrađivanom vrhunskom golfericom i istaknutom članicom Golf kluba Riverside Zagreb – Martinom Čanaki. Intervju prenosimo u nastavku:

“Znate li da je golf sport koji ima najviše registriranih igrača u svijetu? A kakve izazove i zadovoljstvo pruža”, ispričala nam je Martina Čanaki, jedna od sudionica na Svjetskom danu golfa za žene, koji je 4. lipnja održan u Zagrebu, i istodobno u još 46 zemalja svijeta

“Golf je zavodljivo jednostavan i beskrajno kompliciran; zadovoljava dušu i fru­strira intelekt. Isto­­dobno nagrađuje i izluđuje – i bez sumnje je najveća igra koju je čovječanstvo ikad izmislilo”, citirala je Arnolda D. Palmera, jednog od najvećih golfera svih vremena, Martina Čanaki, istinska zaljubljenica u ovaj sport koji mnogima predstavlja prestiž i kraljevski status.

“Volim reći da sam se golfom počela baviti ‘prekasno’, zato što mi on pruža neopisivo veselje i svakodnevne izazove. Voljela bih da sam golf otkrila kao dijete. Kao ljubitelj sporta i sportaš od malih nogu bavila sam se mnogim sportovima, no golf je sport koji me ispunjava posljednjih sedam godina”, priča dr. sc. kineziolog Martina Čanaki, koja je na Svjetskom danu golfa za žene, koji je u suradnji golf-igrališta Riverside golf Zagreb i golf-klubova Riverside i Albatros održan 4. lipnja u Zagrebu te istodobno u 46 zemalja svijeta, u paru s Ivanom Orlović osvojila nagradu Najbliži zastavici.

Jedan od najstarijih sportova u povijesti razvio se u Škotskoj u 14. stoljeću, no postoje i starije igre koje su prethodile razvoju golfa, primjerice “paganica” u vrijeme Cezara. Premda je broj golferica još relativno mali u usporedbi s muškarcima, u golf se zaljubljuje sve više žena diljem svijeta.

“Prema podacima krovnih organizacija, u golfu žene čine u prosjeku samo 24% ukupnog broja igrača, iz uzorka istraživanja na osam tržišta u posljednjih nekoliko godina. U Hrvatskoj je od ukupnog broja registriranih igrača golfa samo 17% žena. Rekreativna natjecanja za žene održavaju se zajedno s natjecanjima za muškarce, no rezultati se obračunavaju zasebno. Tako je svaki turnir prilika za druženje golfera, a nagrade su simbolične, najčešće u obliku prehrambenih proizvoda kao što su kulen, fina vina, slatki paketi i slično”, priča Martina dodajući i gdje su najbolji tereni za igranje golfa.

“U Hrvatskoj postoje dva najjača, ujedno jedina golf-centra, Riverside golf-igralište u Zagrebu i golf-igralište Istri, u blizini Umaga. Ta igrališta imaju 18 polja uključujući vježbalište. Također postoje golf-igrališta i vježbališta manjeg opsega na Brijunima i u Svetom Martinu na Muri te u Splitu, Zaprešiću i Iloku. U zimskim mjesecima postoji mogućnost odlaska na zajednička druženja u Antaliju u Turskoj i/ili u Portugal i Španjolsku.

KOME JE NAMIJENJEN TRENING?

Golf je sport za svaku životnu dob. Za razliku od mnogih drugih sportova, golfom se možete početi baviti bez obzira na svoje tjelesne predispozicije i ako inače niste skloni sportu. Važna je samo želja. Također, golf može biti igra u kojoj se uživa sam i/ili u društvu, a prednost je svakako da se tempo igre može prilagoditi te bolji igrači mogu igrati sa slabijima bez znatnog gubljenja na svojoj igri, a to, primjerice, u tenisu nije moguće. Igranje golfa ne mora nužno značiti izlazak na igralište i boravak u zelenilu i prirodi dva do pet sati. Alternativa je odlazak na vježbalište i unapređivanje vještina, što zahtijeva manje vremena, a pruža odmak od svakodnevice i punjenje baterija.

KOLIKI STUPANJ FIZIČKE SPREME ZAHTIJEVA GOLF?

Cilj igre je da se uobičajeno u 18 polja loptica ubaci u rupicu sa što manje udaraca. Igrališta mogu biti po konfiguraciji ravna i/ili brežuljkasta. U jednoj rundi od 18 polja hodate 7 do 10 kilometara (ovisno o dužini terena). Na primjer, golferica od 75 kilograma koja gura/vuče kolica potroši 250-300 kcal na sat. Znači ako se odluči igrati samo 9 polja, potrošit će se ukupno 600 do 750 kcal, a za 18 odigranih polja i do 1500 kcal. Iako je energetska potrošnja po satu niža u odnosu na aerobik ili trčanje, igranje golfa dulje traje te se na kraju aktivnosti utroši veći broj kalorija.

Golf je idealna aktivnost za osobe s kroničnim bolestima kao što su metabolički sindrom, bolest visokog krvnog tlaka ili šećerna bolest jer je aktivnost niskog intenziteta i duljeg trajanja. Istraživanja su pokazala da izloženost zelenim površinama opušta tijelo, smanjuje stres i pomaže u ublažavanju tjeskobe. Nadalje, izlaganje suncu omogućava tijelu sintezu vitamina D u koži koji ima ulogu u metabolizmu koštanog tkiva, a prema nekim istraživanjima smanjuje rizik od depresije, bolesti srca i određenih vrsta raka. Kod djece i mladih bavljenje golfom utječe i na razvoj poštovanja samog sebe, drugih i okoline, razvoj sposobnosti zadržavanja pozitivnog stava prema sebi bez obzira na rezultat u danoj aktivnosti, postavljanje osobnih ciljeva, razvoj sposobnosti upravljanja vremenom za određeni zadatak te, što je najvažnije, može pomoći izgraditi bolji odnos prema neuspjehu i svladavanju životnih izazova.

KAKVA JE OPREMA POTREBNA?

Kao i kod kupnje automobila, možete uložiti više ili manje u kvalitetu opreme, no u oba slučaja uživat ćete u putovanju. Početna investicija je svakako početni tečaj golfa koji traje 10 sati. Oprema se nabavlja s vremenom i postoje opcije nabave nove ili rabljene opreme. Također, opremu možete i posuditi. U procesu učenja i svladavanja vještine potrebno je za jedan trening unajmiti loptice kako biste uvježbali kratke, srednje i duge udarce. Najam 34 loptice iznosi 25 kn te zadovoljava potrebe jednog treninga na kojem možete provesti jedan do dva sata.

KOJA SU NAJATRAKTIVNIJA MJESTA U SVIJETU ZA IGRANJE GOLFA?

Golf je jedan od najstarijih sportova. Prema podacima Nacionalne golf organizacije SAD-a, danas se golf igra u 85% zemalja u svijetu te je sport koji ima najviše registriranih igrača. U mnogim državama silno je popularan, što je posljedica upornog i entuzijastičnog rada brojnih golfera. Kao primjer bih navela Irsku, koja ima otprilike 4,5 milijuna stanovnika (nešto više nego Hrvatska) te ukupno 472 golf-igrališta. Naravno, u Europi najveći broj golf-igrališta ima Velika Britanija, otprilike njih 1920, dok nama bliže i turistički usmjerene zemlje imaju također velik broj igrališta. Primjerice, Austrija je ciljano zbog ponude ljetnog turizma povećala broj igrališta na više od 150, a Italija na više od 200. Otok Mallorca, koji nije mnogo veći od Istre, ima 22 igrališta i ogroman broj turista koji dolazi isključivo zbog golfa, oko 200 tisuća na godinu. Slično je i u maloj regiji Antaliji u Turskoj, gdje zbog golfa turistička sezona traje cijelu godinu. Teško mi je izdvojiti najatraktivnija igrališta za golf. Postoje mnoga nezaobilazna igrališta za svakoga golfera. Osobno za najatraktivnije igralište izabrala bih igranje na igralištu Royal & Ancient Golf Club St. Andrews u Škotskoj, koje je i “kolijevka golfa” te ga imam u planu posjetiti u skorijoj budućnosti. Zanimljivo je da tek posljednjih nekoliko godina žene smiju igrati na tom terenu.

Intervju s Martinom Čanaki možete pročitati na linku: https://www.story.hr/storybook/zavodljivo-jednostavan-i-beskrajno-kompliciran-442446 – www.story.hr