INTERVJU Lovro Horvat o odličnim rezultatima na tri turnira u SAD-u

07.02.2019

Mladi reprezentativac Lovro Horvat krajem protekle i početkom ove godine na vrhunskim terenima “preko bare” postigao je iznimno dobre rezultate, koji ukazuju na to da je pred njim velika golferska budućnost. Upravo ti rezultati bili su povod za kratak intervju u kojem Lovro govori o svojoj igri, treninzima i planovima.

Lovro, u SAD-u si postigao velike rezultate, koliko si ti zadovoljan svojom igrom?

Sudjelovao sam u SAD-u na ukupno tri turnira. Prvi je bio Doral Publix Junior Golf Classics 2018, koji se igrao na Blue Monster Doral Trump terenu u Miamiju. Plasirao sam se na 40. mjesto u skupini U19 (skupina od 128 sudionika), a na cijelom turniru sudjelovale su čak 54 zemlje.

Drugi turnir bio je CJGA World Junior Challenge 2018 na terenu Copperhead u Tampi, gdje sam osvojio drugo mjesto u skupini U19 (76 igrača), a na tom turniru sudjelovalo je 26 zemalja. Početkom ove godine igrao sam na trećem po redu, i to pozivnom turniru u SAD-u – Miami Orange Bowl Invitational, na Biltmore terenu. To je bio pravi izazov uz nabolje juniore svijeta i na njemu sam osvojio 43. mjesto.

Rezultati na turnirima bili su dosta dobri, no mislim da sam mogao i bolje. Drugo mjesto na CJGA World Junior Challenge turniru je jedno od mojih najvećih dostignuća do sada. A na podršci zahvaljujem i svom Golf klubu Riverside Zagreb, i Hrvatskom golf savezu, i Hrvatskom olimpijskom odboru.

Koje su ti najdraže strane takvih velikih turnira, a koje su najteže?

Kad izađeš iz našeg okruženja i sudjeluješ na najjačim juniorskim turnirima na svijetu, tek tada vidiš koliko ima golfera koji su puno bolji od tebe i shvatiš da treba još više raditi na sebi i igri. A ova tri turnira donijela su mi zaista mnogo iskustva.

Hrvatski golf napokon počinje dobivati na popularnosti, a juniori sjajno tome pridonose izvrsnom igrom. Kako je tebi biti u konkurenciji s golferima iz svijeta?

Kao što sam rekao, u svijetu ima mnogo dobrih golfera, a na tim turnirima je golemi broj juniora s hendikepom ispod para. Igrajući s njima naučio sam mnogo toga, takvo iskustvo nije moguće steći kod nas.

Ali i u Hrvatskoj se pokrenulo dosta toga na razvoju i popularizaciji golfa kod mladih. Naravno, vidi se napredak u zadnje vrijeme, i sve su bolji uvijeti za mlade na Riverside golf terenu, sve se više ulaže upravo u mlade.

Što te “kupilo” u ovom sportu? Kako i kad si upoznao golf?

Sa svojih šest godina dobio sam prvu opremu i počeo igrati i trenirati, a s osam godina sam sudjelovao na svojim prvim turnirima. Golf je igra – olimpijski sport, koji iziskuje savršenu tehniku i koordinaciju, kondiciju, mentalnu koncentraciju i još mnogo toga, a mogu ga igrati svi, od najmlađih do najstarijih.

Kako procjenjuješ svoju igru, u čemu bi volio dodatno napredovati?

Kratka igra mi je najslabiji dio, u njoj bih htio napredovati. Naravno, treba u svim segmentima igre biti na visokoj razini kako bi se postigao odličan rezultat.

Koliko je važan dobar trener? Kako se ti pripremaš?

Dobar trener koji će s golferom raditi na tehnici udaraca jedna je od najvažnijih stavki, kako bi se izbjegavale pogreške i stalno napredovalo u igri. A moje pripreme uglavnom se svode na rad i dogovore sa trenerom, s njim se radi i plan turnira za sezonu. Uz to je, naravno, potrebno i svakodnevno trenirati.

Uspijevaš li uskladiti golf i druge obveze?

Potrebno je napraviti jako dobar raspored između učenja, treninga i golf turnira. Ali uz dobar raspored sve se može.

Što ti je sljedeće u planu golferske karijere?

Želim napredovati u svim segmentima igre, napredovati u HCP-u te postići odlične rezultate na pojedinačnim, klupskim i nastupima reprezentacije.